Как се получава нектарният пчелен мед? 

Пчелна пита с мед

    Пчелите излизат от кошера за да съберат нектар от различната медоносна растителност в района, връщат се обратно и чрез сложни физико-химични и биологични процеси го превръщат в пчелен мед. Различните медоносни растения и климатични условия правят, така че всяка година медът има специфичен вкус, аромат и цвят. Процесът на получаването му е изцяло естествен и няма намеса от страна на човек. Това е причината пчелният мед да се определя като напълно натурален продукт.

     Състав на нектарния пчелен мед: 

     Пчелният мед е забележителна комбинация от прости захари, вода, микроелементи, витамини, ензими, етерични вещества и органични киселини. Уставновено е, че меда приема и съхранява хранителните и лечебни свойства на билките, от които пчелите са събирали нектара. В пчелният мед се съдържат над 180 отделни полезни вещества. Още от древността е познат и утвърден благодарение на своите вкусови, хранителни и лечебни свойства.  

 

  4 причини да хапваме пчелен мед:

  • Традиция: Медът е бил любима храна на древните народи и от хилядолетия се използва освен като храна също и като лек. Добре е познат и по нашите земи, където предците ни са произвеждали пчелни продукти. По традиция на българската трапеза винаги присъства и буркан с пчелен мед;
  • Укрепва имунната система: Пчелният мед е ефикасно профилактично средство, признато от народната и съвременната медицина, което поддържа човешкия организъм здрав и бодър. Медът съдържа биостимулатори, които повишават имунната ни защита. Пчелният мед е пръв помощник при простуда, настинка, кашлица и грип;
  • Подобрява храносмилането: Медът възбужда апетита и подобрява усвояването на хранителните вещества като стимулира секреторната дейност на стомаха и червата. Пчелният мед успокоява стомашната лигавица и е доказано, че води до подтискане развитието на основния причинител на стомашните язви и гастрити;
  • Бърз източник на енергия: Поради  своето  високо  въглехидратно съдържание и наличието на редица други биологичноактивни компоненти, медът представлява идеален и бърз източник на енергия за хора, подложени на значителни физически и/или умствени натоварвания. Пчелният мед се усвоява директно, без да се нуждае от преработка в стомаха, защото пчелите вече са разградили сложните захари от нектара до прости и така енергията преминава директно в кръвта, от където е достъпна за мускулите.

 

КАК ДА СМЕ СИГУРНИ, ЧЕ КУПУВАМЕ ИСТИНСКИ МЕД?

     Пчелният мед остана един от малкото натурални продукти, които все още можем да сложим на трапезата си. А как да различим истинският от фалшивия? Може да се доверим на следните правила:

  • Купувайте от проверени места. Попитайте ваши приятели от къде си вземат мед или могат ли да препоръчат пчелари, от които да си купите качествен продукт; 
  • Поискайте да видите протокол от изпитване от акредитирана лаборатория, за да се запознаете с качеството на меда;
  • Ако има възможност, опитайте меда преди да го купите. Истинският пчелен мед има отличителен аромат и вкус, които лесно ще разпознаете;
  • Кристализацията (захаросването) е проверен признак, че медът е натурален. След като температурите паднат под 18 градуса Целзий, пчелният мед започва постепенно да кристализира. В студените дни е трудно да се запази течен и бъдете внимателни, когато през зимата или пролетта попаднете на такъв. Поискайте повече информация за вида на меда, начина на съхранение, дали е бил разтопяван и при какви условия;
  • Натуралният пчелен мед е гъст и това е признак за по-ниско водно съдържание. Вземете лъжица и да проверете дали след като гребнете от меда той се точи на тънки "конци" или капе като вода. Истинският пчелен мед образува дълга нишка и на мястото, където пада, се напластява;
  • Ако пчеленият мед е истински след като разтриете капка от него между пръстите си той постепенно ще попие в кожата, докато при фалшивия е възможно да останат бучици;
  • Поставете парченце хляб в меда или го залейте с него. След 10-тина минути като пипнете хляба и той е твърд, значи медът е истински. Ако парчето хляб се е отпуснало или размекнало, то към меда е добавян захарен сироп.

     Голяма част от пчелният мед, предлаган в магазините е преминал най-малко през неподходяща термична обработка и със сигурност може да намерите по-качествен продукт на тази цена. Доказано е, че качествената храна и здравето вървят ръка за ръка. И е лесно да се намери истински мед - почти всяко българско семейство има роднина или познат пчелар :)

 

 

     Препоръки за консумация и съхранение...